Μικρός και μονόχωρος δρομικός ναός με νάρθηκα, που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας, πολύ κοντά στη βυζαντινή ακρόπολη. Στο μνημείο αυτό, ο κεραμοπλαστικός διάκοσμος ακολουθεί το πλινθοπερίκλειστο σύστημα. Οι κεραμικές πλάκες σχηματίζουν οριζόντιες στρώσεις διπλές ή τριπλές, ενώ ανάμεσα στους ακανόνιστους ασβεστόλιθους μεσολαβούν βήσαλα. Από την εσωτερική διακόσμηση και εν μέρει την επιγραφή που υπάρχει στο δυτικό τοίχο του μνημείου συμπεραίνεται ότι ο ναός κτίσθηκε στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα. Κτήτωρ του ναού είναι ο βυζαντινός αξιωματούχος μάγιστρος Κασνίτζης. Στον ανατολικό τοίχο του νάρθηκα εικονίζεται η κτητορική παράσταση. Ο μάγιστρος Κασνίτζης προσφέρει το ομοίωμα της εκκλησίας στον Άγιο Νικόλαο, ενώ εικονίζεται και η σύζυγός του Άννα. Το εικονογραφικό πρόγραμμα του μνημείου στάθηκε πρότυπο για τη διακόσμηση μεταγενέστερων μνημείων, κυρίως του 14ου και του 15ου αιώνα. Στον ανατολικό τοίχο, στην κόγχη του ιερού, εικονίζονται η Παναγία Πλατυτέρα των Ουρανών, ο Ευαγγελισμός και ψηλά η Δέηση.
Άγιος Νικόλαος Κασνίτση
×Περιγραφή
+Λήψη Οδηγιών
1. Κάντε κλικ στο κουμπί «Λήψη Οδηγιών» παρακάτω. Εισαγάγετε τη θέση της αφετηρίας στο «A:» . H θέση του προωρισμού «B:» είναι ήδη συμπληρωμένη.
2. Κάντε κλικ στο κουμπί ‘ΛΗΨΗ ΟΔΗΓΙΩΝ’
Για να αλλάξετε τον τρόπο μεταφοράς σας, κάντε κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο για μεταφορά με αυτοκίνητο, δημόσια συγκοινωνία, ποδήλατο, πεζοπορία, ή αεροπλάνο.
+Φωτογραφικό Gallery
+Πηγές
1. Βυζαντινά Μνημεία της Καστοριάς, Αναστ. Κ. Ορλάνδου, Αθήνα 1939, σελ. 137-146
2. Καστοριανά Μνημεία – Μακεδονική Κληρονομιά, Καστοριανή Πρωτοβουλία, Χρωμογραφή 1995, σελ. 39-41
3. Εκκλησίες της Καστοριάς – 9ος -11ος Αιώνας, Ν.Κ. Μουτσόπουλος, Παρατηρητής 1992, σελ. 401-407
4.Λεύκωμα Μνημείων Καστοριάς, Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς
+Αξιολόγηση
+Επικοινωνία